Veilig sporten tijdens zwangerschap: wat je moet weten

Sporten tijdens de zwangerschap heeft tal van voordelen voor zowel de moeder als het kind.

Bahram Tardast
Bahram Tardast
6
 min Leestijd
14/3/2023
Sporten tijdens de zwangerschap heeft tal van voordelen voor zowel de moeder als het kind.

Sporten tijdens de zwangerschap heeft tal van voordelen voor zowel de moeder als het kind en helpt bij het ondersteunen van een gezonde zwangerschap.

Waarom sporten tijdens de zwangerschap belangrijk is

Tijdens je zwangerschap kan het idee om te sporten op een zware manier een overweldigend idee zijn. Hoewel het niet aanbevolen is om het tempo en de intensiteit tot het uiterste te pushen, is sporten absoluut aan te raden als je volledig gezond bent en een gezonde zwangerschap hebt.

Sporten houdt zowel je lichaam als geest fit en zorgt dat je conditie op peil blijft. Het kan ook fysieke pijnklachten tijdens de zwangerschap verlichten en sombere gevoelens en mood swings verminderen.

Wat kun je tijdens de zwangerschap doen

Als je voor je zwangerschap al krachttraining en cardio deed, zoals hardlopen, kun je hiermee doorgaan tot week 23 van de zwangerschap. Het is echter belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren en niet te vergeten om af en toe rust te nemen. Het is beter om sportieve doelen, zoals het verbreken van snelheids- en afstandsrecords, voor na de zwangerschap te bewaren.

Wat raden wij af tijdens de zwangerschap

Bal- en vechtsporten en sporten waarbij de kans bestaat dat je valt of geraakt wordt in je buik, raden wij af tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om je veiligheid en de gezondheid van je ongeboren kind te waarborgen.

Een aangepaste work-out routine voor zwangere vrouwen

Om ervoor te zorgen dat je tijdens de zwangerschap op een veilige en effectieve manier kunt sporten, is het belangrijk om een aangepaste work-out routine op te stellen. Dit kan door samen te werken met een Personal Trainer of Fysiotherapeut die speciaal is opgeleid in zwangerschapsfitness.

Onze aanbevelingen zijn gericht op het verbeteren van de algehele gezondheid en het verminderen van fysieke klachten tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de rug-, bekken- en buikspieren, evenals aan het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van stress en spanning.

In samenwerking met een Personal Trainer of Fysiotherapeut, kun je een work-out routine opstellen die is aangepast aan jouw specifieke behoeften en fitnessniveau. Het is belangrijk om het tempo en de intensiteit aan te passen naarmate je zwangerschap vordert en om de aanbevelingen van je arts te volgen.

Samengevat, sporten tijdens de zwangerschap is zeker aan te bevelen voor een gezonde zwangerschap, maar het is belangrijk om een aangepaste work-out routine op te stellen en de aanbevelingen van je arts en/of Personal Trainer of Fysiotherapeut te volgen.