Pijn bij het trainen

Als je jezelf hierin herkent, wees gerust, je bent niet alleen.

Bahram Tardast
Bahram Tardast
5
 min Leestijd
4/3/2023
Als je jezelf hierin herkent, wees gerust, je bent niet alleen.

Als fysiotherapeut i.o. en personal trainer is het mijn passie en taak om mensen te helpen hun fitnessdoelen te bereiken en hen te begeleiden op hun reis naar een gezondere levensstijl. Maar soms kunnen blessures en pijn ervoor zorgen dat het moeilijk wordt om te trainen. Als je jezelf hierin herkent, wees gerust, je bent niet alleen. In deze blog wil ik enkele tips delen over hoe je kunt omgaan met pijn en blessures, zodat je toch kunt blijven trainen.

Raadpleeg een professional

Als je pijn of een blessure hebt. Het is altijd verstandig om een professionele diagnose te laten stellen. Ga naar een arts of een fysiotherapeut om de oorzaak van de pijn te achterhalen en te kijken wat je eraan kunt doen.

Pas je training aan

Als je pijn hebt, moet je je training aanpassen. Dit betekent niet dat je helemaal moet stoppen met trainen, maar dat je je training moet aanpassen aan je blessure. Als je bijvoorbeeld last hebt van je knie, vermijd dan oefeningen waarbij je je knieën te veel belast. Zoek in plaats daarvan naar oefeningen die minder belastend zijn.

Rust voldoende uit

Rust is een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Als je pijn hebt, geef je lichaam dan voldoende tijd om te herstellen. Als je te vroeg weer gaat trainen, kan dit je blessure verergeren. Luister dus goed naar je lichaam en neem de rust die je nodig hebt.

Doe oefeningen die je kunnen helpen herstellen

Er zijn oefeningen die je kunnen helpen herstellen van blessures en pijn. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren rond de blessure, waardoor de pijn kan verminderen. Een fysiotherapeut kan je helpen om de oorzaak van de klacht te achterhalen en je helpen bij het samenstellen van een programma dat geschikt is voor jou om van je klacht af te komen.

Pas je dieet aan

Een gezond dieet kan bijdragen aan het herstelproces. Eet voldoende eiwitten om de spieren te helpen herstellen en vermijd voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke dranken.

Tot slot, vergeet niet dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Luister naar je lichaam en neem de tijd om te herstellen. Als je pijn blijft ervaren, zoek dan hulp van een professional. Je kunt je doelen nog steeds bereiken, maar soms moet je even pauzeren en herstellen voordat je weer volledig kunt trainen.