De 5 trainingsprincipes

5 belangrijke trainingsprincipes: progressieve overload, specificiteit, individualisatie, variatie en herstel.

Bahram Tardast
Bahram Tardast
5
 min Leestijd
19/3/2023
5 belangrijke trainingsprincipes: progressieve overload, specificiteit, individualisatie, variatie en herstel.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er bepaalde principes zijn die de effectiviteit van een trainingsprogramma bepalen. Deze principes worden ook wel de trainingsprincipes genoemd. In deze blog gaan we dieper in op vijf belangrijke trainingsprincipes: progressieve overload, specificiteit, individualisatie, variatie en herstel.

1. Progressieve overload.

Het principe van progressieve overload houdt in dat de trainingsbelasting geleidelijk wordt verhoogd om het lichaam te blijven uitdagen en te stimuleren om zich aan te passen. Dit kan gedaan worden door het verhogen van de weerstand, het aantal herhalingen of de duur van de training.Het doel van progressieve overload is om de fysieke capaciteiten van de persoon te verbeteren en de kans op plateau's in de vooruitgang te verminderen.
 

2. Specificiteit

Het principe van specificiteit houdt in dat het trainingsprogramma moet worden aangepast aan de specifieke doelen en behoeften van de persoon. Dit betekent dat het type oefening, de intensiteit en het volume moeten worden aangepast aan de doelstellingen van de persoon. Als de persoon bijvoorbeeld sterker wil worden, moet het trainingsprogramma gericht zijn op krachttraining.
 

3. Individualisatie

Het principe van individualisatie houdt in dat het trainingsprogramma moet worden aangepast aan de individuele kenmerken van de persoon.Dit betekent dat het trainingsprogramma moet worden aangepast aan de leeftijd, het geslacht, de lichaamsbouw, de gezondheidstoestand en de trainings ervaring van de persoon. Een 60-jarige persoon zal bijvoorbeeld een andere trainingsbelasting nodig hebben dan een 25-jarige persoon.
 

4. Variatie

Het principe van variatie houdt in dat het trainingsprogramma regelmatig moet worden gevarieerd om het lichaam te blijven uitdagen en om demotivatie van de persoon te behouden. Dit kan worden gedaan door het toevoegen van nieuwe oefeningen, het veranderen van de intensiteit of het volume, en het toevoegen van verschillende trainingsvormen.

5. Herstel

Het principe van herstel houdt in dat het lichaam de tijd en rust nodig heeft om zich aan te passen aan de trainingsbelasting en te herstellen van de training. Dit betekent dat het trainingsprogramma moet worden afgestemd op de herstelcapaciteit van de persoon en dat er voldoende rustdagen moeten worden ingebouwd in het programma. Overtraining kan leiden tot blessures en plateau's in de vooruitgang.